Maso

Kapustové závitky z uzeného masa s bramborovou kaší

Závitky ze zelných listů, ať už kvašených nebo spařených v octové vodě, jsme připravovali v dílu o srbské kuchyni (sarma) a v díle z rumunského Banátu. Dnes máme staročeskou variantu, kdy ochucené mleté uzené a čerstvé maso balíme do listů kapusty, poté opékáme na sádle a dusíme. Závitky chutnají skvěle s hedvábnou bramborovou kaší.

4 porce

250 g uzené krkovice
250 g vepřového mletého masa
asi 3 hrsti strouhanky
2 vejce
mletý pepř
1 kapusta
30 g sádla
vývar na podlití
sůl

Maso, strouhanku, žloutky, sůl a pepř důkladně promícháme a necháme odležet.

V osolené vodě spaříme 12 kapustových listů, po vyjmutí je ihned zchladíme a necháme okapat.

Pokud jsou listy velké, rozkrojíme je na půl, košťál rozklepeme paličkou. Na každý list vložíme v dlani vytvarovaný váleček, maso i s listem potřeme bílkem, zabalíme a utáhneme v závitek.

Ve větším kastrolu rozehřejeme sádlo, na něm opečeme ze všech stran závitky dorůžova, natěsno je naskládáme, podlijeme vodou a dusíme pozvolna asi 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší.

bramborová kaše

600 g brambor
80 g másla
mléko
sůl

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a brambory rozšťoucháme s máslem (rozmixujeme). Kaše musí být v této chvíli zcela hladká, bez hrudek, teprve potom přilijeme horké mléko a promícháme na požadovanou konzistenci.

(jakmile do kaše přidáme horké mléko, hrudky už nerozmícháme a kaše nebude hedvábná)

Další recepty Celý díl