Maso

Námořnické maso s květákem a máslovou strouhankou

Voňavý špek, zelenina a exotické koření tvoří přísady námořnické krmě. Výsledná chuť má být sladkokyselá, na pikantnosti omáčky se taktéž podepíší nerozvinutá poupata kaparů nakládaná ve sladkokyselém nálevu. Nezvyklou, avšak výbornou přílohou je květák opečený na másle a sypaný voňavou máslovou strouhankou.

4 porce

800 g hovězí loupané plece
50 g uzeného špeku
50 g másla
½ celeru
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
1 lžíce bílého vinného octa
8 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
4 bobkové listy
4 hřebíčky
2 cm kořene čerstvého zázvoru
snítka tymiánu
asi 1 l hovězího vývaru
2 lžíce krystalového cukru
100 ml bílého vína
citronová šťáva a kůra
1 lžíce kaparů

Maso naporcujeme a protkneme špalíčky špeku.

Na másle opečeme pěkně dozlatova na větší kousky nakrájenou zeleninu, přidáme maso, opečeme ze všech stran, zastříkneme octem, vložíme koření a byliny. Podlijeme z části vývarem a dusíme doměkka. Během dušení podléváme a obracíme.

Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme karamel zředěný bílým vínem, ochutíme citronovou šťávou a kůrou. Podle potřeby naředíme vývarem. Šťávu přecedíme a propasírujeme zeleninu, dochutíme − omáčka má mít sladkokyselou chuť. Do omáčky vložíme zpět maso, kapary, prohřejeme a podáváme, tentokrát s květákovou přílohou.

příloha

1 květák
sůl
100 g másla
100 g strouhanky
30 g másla

Květák očistíme, opereme a uvaříme v osolené vodě na skus, necháme ho okapat a rozdělíme na menší kousky, které prohřejeme v horkém másle a při podávání sypeme na másle opraženou strouhankou.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl