Luštěniny a obiloviny

Jemný cizrnový krém s rukolovým žervé

Cizrna patří mezi velmi chutné luštěniny, objevující se nejčastěji v kuchyni středomořské, severoafrické i blízkého východu. Před kuchyňskou přípravou je třeba ji namáčet stejně jako hrách a fazole. Před další úpravou doporučujeme vodu, v níž se máčela, slít a vyměnit za čistou. Luštěniny fungují v našem trávicím ústrojí jako čisticí kartáč. Nejste-li zvyklí na jejich pravidelnou konzumaci, začínejte nejprve s malým množstvím a nekombinujte je s další vydatnou bílkovinou jako je vajíčko nebo maso. Špatně se pak tráví.

8 porcí

100 g cibule
80 g másla
400 g namočené cizrny
20 g česneku
40 g rukoly
1 lžíce strouhaného křenu
150 g žervé
8 lžic olivového panenského oleje
1,5 l vody
římský kmín
mletý bílý pepř
sůl

Nakrájenou cibuli najemno zpěníme na přepuštěném másle. Přidáme cizrnu (okapanou) a opečeme. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Cizrnu uvaříme doměkka a rozmixujeme, ochutíme římským kmínem a bílým pepřem. Na konec přidáme utřený česnek se solí a už nevaříme. Rukolu nasekáme najemno a smícháme ji s žervé, křenem a osolíme. Z hmoty tvoříme nočky, které vkládáme do polévky. Zakápneme lžící oleje.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl