Hovězí rib eye steak s BBQ omáčkou z batátů, pečeného česneku a cideru


Pořádný kus masa je podáván s netradiční batátovou omáčkou. Nebojte se omáčku připravit den předem, pěkně se rozleží a chutě tak budou mít šanci se lépe propojit. Dobrou chuť!
4 porce
4 steaky rib eye po 150−200 g
olej
máslo
mletý pepř
sůl
Steaky ponecháme před tepelnou úpravou alespoň půl hodiny při pokojové teplotě odležet.
Maso opepříme a potřeme olejem. Z obou stran zprudka a krátce opečeme.
Když steak obrátíme a opékáme z druhé strany, přidáme máslo a osolíme. Takto upravené maso přendáme na 10−12 minut do vyhřáté trouby na 68°C.
Podáváme s bbq omáčkou a celozrnným žitným chlebem.
bbq omáčka
1 středně velká cibule
2 lžíce ghí
4 velké stroužky pečeného česneku
(paličku česneku upečeme předem - zabalenou v alobalu při 180 °C 40 minut)
1 velký batát
200 ml cideru
voda
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička skořice
1 lžička mleté papriky
mleté chilli podle chuti (špetka či více)
jablečný ocet
sůl
Cibuli nakrájíme nadrobno. Na rozpálené pánvi rozpustíme ghí a cibuli pozvolna opékáme, asi 10 minut, až zezlátne a zkaramelizuje.
Oloupané batáty nakrájíme na kostičky, vložíme do kastrůlku, přidáme vyloupaný pečený česnek, zalijeme ciderem, aby bylo vše potopené (případně dolijeme vodou), a vaříme doměkka.
Vodu scedíme a ponecháme stranou. K batátům přidáme osmaženou cibulku, rajský protlak, skořici, papriku, chilli, cukr, sůl a rozmixujeme. Podle potřeby ředíme odvarem z batátů. Dochutíme jablečným octem a máme hotovo.
Ohodnoťte tento recept: