Pečená podzimní zelenina s jablkem, dýňovým olejem a zastřeným vejcem


Podzimní mňamka, kterou máte připravenou v cukuletu, navíc je nutričně vyvážená, takže jí posíleni zvládnete pracovní i sportovní výkon na jedničku.
4 porce
600 g máslové dýně
2 jablka
4 malé červené řepy
dýňový olej
citronová šťáva
mletý pepř
sůl
Dýni oloupeme a širokou škrabkou na brambory nebo mandolínou vytvoříme dlouhé široké plátky.
Jablko i se slupkou nakrájíme na plátky. Vše rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, ochutíme a zlehka promícháme s dýňovým olejem, citronovou šťávou, mletým pepřem a solí.
Předvařenou řepu poklademe na čtverce alobalu, opepříme, zakápneme olejem, zabalíme a vložíme na plech k dýni a jablku. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 20−25 minut.
Podáváme se zastřeným vejcem a žitným celozrnným chlebem.
zastřená/pošírovaná vejce
4 vejce
1 l vody
50 ml octa
Do vody vlijeme ocet, udržujeme těsně pod bodem varu a vkládáme vyklepnutá vejce (vejce musí být čerstvá a dobře vychlazená; dobře nám pomůže hlubší naběračka nebo mistička z ouškem, do které vejce nejprve vyklepneme a poté vkládáme do vody); vidličkou pomůžeme bílek zabalit kolem žloutku, ponecháme 2−3 minuty a vkládáme do studené vody.
Ohodnoťte tento recept: