Moučníky a cukroví

Zapečený jablečno−tvarohový koláček se zmrzlinou z vlašských ořechů

Rozkošný dezert na závěr. Košíčky si můžete předpéct předem do zásoby (lze je skladovat i v mrazáku) a pak (podle potřeby) hbitě vyrobit vždy vrstvou náplň.

4 porce

180 g mandlového lineckého těsta
120 g měkkého tvarohu
½ citronu
60 g moučkového cukru
300 g očištěných jablek
5 hřebíčků
1 celá skořice
30 g hrozinek
střik rumu
25 g drobenky
4 kopečky ořechové zmrzliny
máta na ochucení jablečného rozvaru a na ozdobu

Formičky vyplníme těstem tence a rovnoměrně, propícháme špejlí nebo vidličkou a pečeme při 180 °C 10−15 minut. Necháme zchladnout.

Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky.

Jablka vložíme do kastrolu spolu se skořicí, hřebíčkem a rozinkami. Můžeme malinko podlít vodou. Vše rozdusíme, přidáme cukr a dusíme do konzistence chutney, na závěr přidáme nasekanou mátu.

Tvaroh ochutíme cukrem a citronovou šťávou.

Košíčky naplníme tvarohovou náplní, navrch dáme jablka a drobenku.

Zapečeme v rozehřáté troubě na 200 °C 10 minut.

Další recepty Celý díl