Maso

Pečená kotleta ze selátka se zázvorovými brambory a houbovou šťávou

Kotletkám z mladých selátek sluší výrazná houbová šťáva. Pokud nemáte čerstvé lesní houby, jako jsme měli my při natáčení, použijte čerstvé žampiony či hlívu ústřičnou. Silné chuti šťávy docílíte přidáním masového výpeku.

4 porce

kotlety

900 g kotlet ze selátka
4 špetky nasekaného čerstvého rozmarýnu
mletý bílý pepř
sůl
olej na opečení

houbová šťáva

160 g čerstvých hub
mletý pepř
mletý kmín
200 ml masové šťávy
50 ml červeného vína
60 g másla

brambory

1 kg ve slupce vařených brambor
olivový olej
60 g anglické slaniny
30 g čerstvého zázvoru
2 lahůdkové cibulky
mletý pepř
sůl
plocholistá petrželka na ozdobu

Kotlety osolíme, opepříme, vetřeme nasekaný rozmarýn a na pánvi na troše oleje opečeme z obou stran. Kotlety přendáme do pekáče a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na 3−4 minuty dopéct.

Na tutéž pánev vložíme do výpeku na větší kusy nakrájené houby, opepříme, ochutíme kmínem, pečeme dozlatova, podlijeme masovou šťávou, červeným vínem, necháme přejít varem, dochutíme solí, stáhneme z ohně a přidáme máslo.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečko, opečeme na oleji, osolíme, opepříme a vložíme do jiné nádoby. V pánvi po bramborách vypečeme slaninu nakrájenou na jemné proužky, přidáme na malinké kostičky nakrájený zázvor, cibulku. Do směsi vrátíme zpět brambory, smícháme a podáváme.

Další recepty Celý díl