Pečená husička, kysaným zelím a jablíčky plněná

Tento recept jsme našli ve starém zažloutlém sešitu neznámé hospodyňky. Můžeme i s myslivci potvrdit, že ke specifické chuti divokého husího masa padne kysané zelí a knedlíček. Ať už husy přiletěli z Grónska či Islandu…
4–6 porcí
1 husa velká (divoká) vcelku
500 g kysaného zelí
4 malá červená jablka
5 kuliček nového koření
200 ml bílého vína
500 g vepřového bůčku bez kosti
kmín
sůl
Husu očistíme, odkrojíme křídla a krk, osolíme zevnitř i vně.
Zelí smícháme s nakrájenými jablky na větší kostky, novým kořením, špetkou soli a bílým vínem. Touto směsí husu naplníme a sepneme jehlou nebo špejlí. Celou husu dobře pokmínujeme.
Na dno pekáče (potřebujeme hluboký pekáč s poklicí) položíme křídla, na ně husu prsy dolů, přidáme osolený a okmínovaný bůček, podlijeme vodou nebo vínem a dusíme v troubě pod pokličkou půl hodiny z jedné strany, pak otočíme a dusíme další půl hodinu. Poté odklopíme, pečeme doměkka a dozlatova, během pečení podléváme.
Podávat můžeme s bramborovým, houskovým nebo chlupatým knedlíčkem.
Ohodnoťte tento recept: