Mořský vlk s hráškovým pyré, hráškovo-citrusovo-mátovou omáčkou, jarní zeleninkou a limetovým crème fraîche


Výtečný recept složený z několika jednoduchých komponentů, které se navzájem perfektně snoubí, je ve výsledku velmi efektní i „na oko“. Hrášková zelená patří k jaru! Autorem pokrmu je Patrik Lexa.
4 porce
8 filetů mořského vlka
mletý pepř
sůl
olej
máslo
Z ryby odstraníme šupiny a vykrájíme filety. Každý filet rozkrojíme napůl, opepříme a osolíme.
Na pánvi rozpálíme olej, vložíme filety kůží dolů, opékáme, přidáme máslo a rybu výpekem přeléváme.
pyré
50 g šalotky
2 stroužky česneku
200 g hrášku
30 g másla
sůl
Šalotku nakrájíme na kostičky a česnek nasekáme. V rendlíku na oleji osmahneme, přidáme hrášek a prohřejeme. Vložíme do mixeru a nahrubo rozmixujeme spolu se změklým máslem, ochutíme solí.
omáčka
100 g hrášku
1 citron
1 limeta
2 snítky máty
Do mixéru vložíme hrášek, zastříkneme citronovou a limetovou šťávou, přidáme nasekanou mátu.
Dobře rozmixujeme a poté přecedíme.
zelenina
100 g hrášku
100 g baby karotky
50 g hráškových lusků
voda
20 g másla
Hrášek, pokrájenou baby karotku a rozpůlené hráškové lusky vložíme do malého množství horké vody s rozpuštěným máslem a prohřejeme.
crème fraîche
150 g crème fraîche
1 limeta
Zakysanou smetanu smícháme s limetovou kůrou a šťávou.
na ozdobu
hráškové výhonky
Servírujeme pyré, porci ryby, zeleninu, ozdobíme limetovým crème fraîche, hráškovými výhonky, lehce podlijeme omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: