Polévky

Bramborovo-hrachová polévka s jablky

Ačkoliv se tato polévka zdá býti skromná, podávat by ji mohli v michellinské restauraci – tak je výborná!

400 g brambor
100 g suchého hrachu
voda na namočení
1 menší cibule
sůl
80 g másla
voda na zalití

karamelizovaná jablka

3 jablka
3 lžíce cukru
100 ml vody
střik bílého vinného octa
muškátový oříšek
špetka soli

Hrách namočíme nejlépe přes noc, poté scedíme, propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a vaříme doměkka.

Cibuli a oškrábané brambory nakrájíme, orestujeme na másle dozlatova, přidáme scezený uvařený hrách, zalijeme vodou a vše vaříme, až budou brambory měkké. Poté rozmixujeme a podle potřeby redukujeme nebo naředíme, ochutíme solí.

Jablka nakrájená na kostičky zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, zastříkneme vodou, octem, ochutíme muškátovým oříškem a krátce povaříme.

Při servírování vkládáme do polévky porci karamelizovaných jablek.

Další recepty Celý díl