Moučníky a cukroví

Bûche de noël

Jak na dokonalou napodobeninu polínka, které zdobí francouzské vánoční tabule 24. 12., nám krok za krokem poradí půvabná Veronika. Na zdobení polínka podílejí s radostí i děti. Nejčastěji se dělá čokoládový (hlavně kvůli dětem), pak kávový nebo s praženými oříšky. V podstatě je to naše piškotová roláda s krémem, ale důležitá je povrchová úprava. Nanesený krém na povrchu rolády se vidličkou upravuje jako struktura kmenu a přizdobuje vším možným.

1–2 rolády

korpus (na 1 roládu)

4 vejce
50 g polohrubé mouky
60 g cukru krystal
máslo na potření pečícího papíru

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zašleháme žloutky, a nakonec mouku smíchanou s cukrem.

Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem potřeným máslem a pečeme 10 minut na 180 °C. Ihned po upečení sejmeme opatrně z papíru, zarolujeme do utěrky a necháme v ní vychladnout.

krém (na 2 rolády)

5 žloutků
200 g cukru krystal
70 g hladké mouky
500 ml polotučného mléka
300 g másla
200 g čokolády

Na krém nejprve vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Poté zašleháme mouku. Mléko přivedeme téměř k varu a poté pomalu, takřka po kapkách přidáváme k vaječné směsi. Po zamíchání veškerého mléka směs dáme do čistého hrnce, přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí, tak dlouho, abychom necítili chuť mouky. Sejmeme z ohně a za stálého míchání přidáme rozpustit 100 g čokolády a 50 g másla. Takto připravený pudink necháme vychladit v lednici alespoň tři hodiny, ideálně přes noc.

Před plněním si doděláme krém. Zbytek másla (250 g) vyšleháme do světlé pěny do které postupně zašleháme čokoládový pudink. Tímto krémem potřeme plát rolády, opatrně zarolujeme a necháme chvíli ztuhnout. Do zbytku krému přidáme druhých 100 g čokolády, abychom vytvořili efekt tmavší kůry na povrchu rolády.

Roládu zařízneme na obou koncích a asi v jedné třetině diagonálně odřízneme, abychom vytvořili postranní větev. Takto připravenou roládu potřeme tmavým krémem. Imitaci kůry vytvoříme pomocí vidličky, nakonec ji můžete ještě posypat holandským kakaem.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl