Maso

Polský boršč

Vydatný a zdravý polský boršč se od tradičního ruského sice odlišuje, ale chutná stejně skvěle!

6-8 porcí

500 g vepřového plecka
voda
4 bobkové listy
2 mrkve
1 kořenová petržel
4 červené řepy
4 lžíce octa
250 ml zakysané smetany
1 žloutek
sůl
mletý pepř

Do vody s hrncem vložíme maso, bobkové listy a osolíme. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme.

Když je maso téměř měkké, přidáme zeleninu – nakrájenou mrkev, petržel (na kolečka) a tři červené řepy (na plátky). Čtvrtou červenou řepu nastrouháme a zakápneme octem, použijeme ji později.

Když jsou zelenina a maso měkké, maso vyjmeme a nakrájíme na kostičky, vložíme zpět do polévky spolu s nastrouhanou červenou řepou a smetanou smíchanou se žloutkem.

Dochutíme solí, mletým pepřem a octem. Boršč podáváme se šťouchanými bramborami (viz níže).

šťouchané brambory

4 větší uvařené brambory
80 g špeku
1 cibule
sůl

Oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě, poté scedíme a rozšťoucháme. Špek a cibuli nakrájíme na kostičky. Na pánvičce nejprve vypečeme špek, přidáme cibuli, osmahneme a vmícháme k rozšťouchaným bramborám.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl