Tyrolský štrůdl


Štrůdl se smetanovou náplní, v níž se skrývají hrušky, švestky (blumy), ořechy a rozinky, si získal pochvalu od celého štábu.
4 vejce
100 g másla
150 g cukru
500 ml zakysané smetany
500 g listového těsta
2 hrušky
8 švestek
2 hrsti rozinek
2 hrsti ořechů
Oddělíme žloutky od bílků. Máslo změklé při pokojové teplotě vyšleháme se žloutky a cukrem do pěny, vmícháme zakysanou smetanu a na závěr zlehka tuhý sníh z bílků.
Na vyválený plát listového těsta (z 500 g těsta vyválíme na pomoučeném vále dva pláty), navršíme smetanovou náplň, posypeme na jemno nakrájenými hruškami, švestkami, rozinkami a ořechy. Závin dobře zabalíme, pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C dozlatova (asi 45−60 minut).
Těsto před pečením můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Necháme zchladnout a nakrájíme.
Ohodnoťte tento recept: