Moučníky a cukroví

Bramborové placky s povidly a vlašskými ořechy

V chudších rodinách se kdysi bramborové placky čili lokše podávaly pomazané pouze sádlem. Ty bohatší si mohly dovolit povidla a ořechy či mletý mák. Tento zdánlivě obyčejný pokrm je navýsost výtečnou pochoutkou!

800 g brambor vařených ve slupce
asi 200 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl
hladká mouka na vyválení
sádlo
švestková povidla
vlašské ořechy

Brambory je nejlepší uvařit den předem. Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme, smícháme s moukou, vejci a solí. Vypracujeme těsto, které na pomoučeném vále vyválíme a vykrajujeme kolečka, které ještě do tenka rozválíme. Nebo si z těsta vytvarujeme hady, nakrájíme kousky, které pak rozválíme do tenké placky. Záleží, která cesta je komu příjemnější. Placky opékáme z obou stran nasucho na tálu nebo široké ploché pánvi, poté je potíráme rozpuštěným sádlem, skládáme na sebe. Poté je potíráme švestkovými povidly a sypeme ořechy, skládáme do šátečku (přeložíme napůl a poté opět napůl).

Další recepty Celý díl