Maso

Glazírovaný srnčí hřbet s liškami, petrželovou pěnou a slanými lívanci

Student Vojtěch Hlavatý se zdatně ujal přípravy soutěžního pokrmu. V soutěži se hledí na všechny stránky připravovaného pokrmu – jak soutěžící sladil suroviny, jak pokrm vzhlíží, jaké technologie byly použity a zda správným způsobem, jestli byly při přípravě dodrženy hygienické podmínky atd. Na studenty se zde kladou vysoké nároky – a to je dobře, jen tak mohou vyrůst špičkoví kuchaři a my si pak můžeme na jejich dobrotách pochutnávat.

4 porce

1 kg srnčího hřbetu s kostí
30 ml slunečnicového oleje
200 g másla
40 g česneku
snítka rozmarýnu
150 ml vývaru z kostí
mletý pepř
sůl

Vykostěný a odblaněný hřbet opepříme, potřeme olejem a necháme odležet. Z kostí připravíme vývar.

Maso opečeme z obou stran na oleji společně s rozmáčknutým stroužkem česneku a snítkou rozmarýnu. Během opékání přidáme máslo a vývar, maso výpekem přeléváme. Maso po opečení vložíme do vyhřáté trouby na 65 °C na 10 minut. Naporcujeme, solíme až na talíři.

lišky na másle

50 g másla
200 g lišek
1 stroužek česneku
100 ml vývaru
sůl

Na másle osmahneme lišky s česnekem nakrájeným na plátky, podlijeme vývarem, osolíme a podusíme.

petrželová pěna

150 g kořenové petržele
100 ml zeleninového vývaru
30 g másla
mletý bílý pepř
sůl

Petržel uvaříme v zeleninovém vývaru, když je dostatečně měkká, rozmixujeme ji, zjemníme máslem, ochutíme pepřem a solí. Pěnu vytvoříme vháněním vzduchu pomocí ponorného mixéru.

slané lívance

asi 150 g hladké mouky
150 ml mléka
10 g droždí
15 g cukru
1 vejce
100 ml slunečnicového oleje
mletý bílý pepř
sůl

V míse utřeme droždí s cukrem, přilijeme vlahé mléko, přidáme vejce, mouku, osolíme a opepříme. Vypracujeme hladké lité těsto, které necháme kynout. Z těsta pečeme na troše oleje lívance.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl