Jemná hrášková polévka se sýrovými měšci


Vážení diváci, kuchaři a serfaři, pozor, nezaměňujte hráškovou polévku s hrachovou.Je každá jiná, ale obě dobré.
Hrášková je jemnější a rychlejší na přípravu. Můžete ji připravovat z čerstvého i mraženého hrášku. Jemná polévka v kombinaci se sýrovými měšci je ideální sváteční polévkou.
6 porcí
hrášková polévka
500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
100 g cibule
20 g česneku
40 g mouky
1,5 l mléka
100 g másla
sůl
bílý pepř
1. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a vše společně zpěníme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme mlékem.
2. 10 minut povaříme a poté přidáme hrášek a ještě 10–15 minut vaříme.
3. Polévku rozmixujeme (nebo propasírujeme přes jemný cedník) a dochutíme solí a pepřem.
sýrové měšce
200 g listového těsta
120 g sýru feta (typ balkánského sýru)
1 svazek bazalky
1 vajíčko
20 g sezamového semínka
pepř
1. Bazalku nasekáme a zamícháme ji společně s pepřem do nastrouhaného sýru feta.
2. Listové těsto rozválíme na cca 3 mm tenký plát, který nakrájíme na čtverečky o hraně 10 cm, okraje každého čtverečku potřeme rozmíchaným vajíčkem (aby se nám těsto k sobě dobře přilepilo při tvarování měšců).
3. Sýrovou směsí plníme listové čtverečky, ze kterých tvoříme měšce.
4. Hotové měšce potřeme vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Měšce podáváme k polévce jako pečivo nebo je vkládáme těsně před podáváním přímo do polévky (chutnají dobře i k vínu).
Ohodnoťte tento recept: