Jáhlové kostičky s makovou náplní

... jsou jednoduše výborné pro všechny, kteří mají rádi mák (je bohatý na vápník).
Sladíme jen trochu – v těstě sušeným ovocem, v náplni medem. Navíc jsou kostičky bezlepkové, tedy vhodné pro všechny ty, které trápí celiakie či pouhá intolerance na bílkovinu gluten.
Statistiky udávající počet nemocných celiakální sprue (celiakie) v ČR až 50.000 osob. Nesnášenlivost bílkoviny lepek (gluten) obsažené v pšenici, ovsu, ječmeni a žitu způsobuje zánětlivé změny sliznice tenkého střeva, následně průjmy, chudokrevnost, váhový úbytek a další poruchy. Připočteme-li k uvedenému číslu všechny ty, kteří jsou vůči této bílkovině intolerantní (neprojevují se náhlé alergické reakce, ale plíživé a dlouhodobé, velmi různorodé příznaky, u nichž se příčina velmi těžko identifikuje), je to vcelku slušný počet lidí.
Ani naprosto zdravému člověku neuškodí, pochutná-li si na bezlepkové stravě, ba naopak – ta zažívacímu traktu pěkně odlehčí a dotyčný se sám přesvědčí, že i bezlepkové pečivo (resp. cukroví) chutná skvěle.
Obiloviny prosté lepku – kukuřice, pohanka, jáhly, rýže, amarant, quinoa.
200 g jáhlových vloček
2 lžíce bílého sezamového semínka
4 lžíce černého sezamového semínka
100 g mletých ořechů
1 vejce
špetka soli
cca 250 ml mléka (kravské, kozí, rýžové, sójové)
2 lžíce rostlinného oleje
100 g sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky)náplň
100 g mletého máku
100−150 ml mléka
semínka z půlky vanilkového lusku (nebo na špičku nože sušené vanilky)
1−2 lžíce medu
Jáhlové vločky v kutru nameleme na jemnou mouku, ke konci přidáme sezamové semínko, které zlehka posekáme (tak, aby se narušila struktura a olej v nich obsažený se lépe využil).
V míse smícháme s mletými ořechy, vejcem, solí, mlékem a olejem v polotekuté těsto a vmícháme nasekané sušené ovoce (to nám těsto osladí a nemusíme používat cukr).
Těsto vlijeme na menší plech (asi 30 cm x 25 cm) vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě na 160 °C spíše upečeme, cca 10 minut.
Korpus necháme vychladnout (i do druhého dne) a krájíme z něj malé kostičky, které slepujeme náplní.
Mletý mák krátce svaříme s mlékem, vmícháme vanilku. Až směs zchladne, vmícháme med.
Ohodnoťte tento recept: