Moučníky a cukroví

Helenské rohlíčky

Helenské rohlíčky se pečou doopravdy jen ve Svaté Heleně. Na svatby a rodinné slavnosti jich dělají hospodyně i několik set. Neprodávají se ani U Pepsiho ani U Barušky. Upeče vám je jen paní domu – nebo se vynasnažíte sami právě podle receptu dovezeného z dalekého Banátu.

asi 50 rohlíčků

těsto

1 kg hladké mouky
150 g másla
100 g sádla
200 g krupicového cukru
kůra z 1 citronu
1 lžička soli
50 g droždí
asi 500 ml mléka

náplň

strouhaný kokos smíchaný s cukrem
nebo instantní kakao
2 vejce

cukerný rozvar

300 ml vody
40 g vanilkového cukru

Mouku v míse rozžmolíme s tukem, cukrem a citronovou kůrou. Dobře promícháme a ve směsi uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme ho trochou vlažného mléka a počkáme asi 10 minut, než vyběhne kvásek.

Pak přilijeme zbytek mléka a ručně zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou hodinu kynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem).

Poté z těsta odkrajujeme kousky a tvoříme bochánky o velikosti pingpongových míčků, klademe je na pracovní desku a necháme opět vykynout.

Bochánky pak rozválíme do oválků-trojúhelníčků, posypeme kokosem smíchaným s cukrem nebo instantním kakaem a zarolujeme do tvaru rohlíčků. Na plechu je potřeme rozšlehanými vejci a pečeme dozlatova.

Mezitím, co se rohlíčky pečou, rozvaříme ve vodě cukr. Po upečení ještě horké rohlíčky tímto rozvarem potřeme.

příprava 20 minut

kynutí 1 hodina

plnění a pečení 1 hodina

Ohodnoťte tento recept: 

137 hlasů

Další recepty Celý díl