Jahodový dort
Namísto pečeného dortu nabízíme dort vařený, který skvěle chutná, je lehký a svěží. V jahodové sezóně tak vykouzlíte naprosto fantastický dezert, před kterým každý smekne. V zimě použijte jahody mražené. Skvěle chutná i z jablek se zakysanou smetanou.
dortová forma o průměru 22–26 cm
750 g očištěných jahod
600 ml vody
200 g třtinového cukru
20 g vanilkového cukru
1 limetka (kůra i šťáva)
220 g dětských piškotů
3 jahodové pudinky
na ozdobu
150 g mascarpone a 150 g měkkého tvarohu
150 g jahod
pár lístků máty
Dno dortové formy vyložíme piškoty. Jahody nakrájíme na čtvrtky, malé na půlky a ty malinké necháme celé a povaříme je cca 10 minut se 400 ml vody, cukrem, limetovou kůrou i šťávou.
Po deseti minutách zmírníme příkon tepla, k jahodám vlijeme ve 200 ml studené vody rozmíchané jahodové pudinky a za stálého míchání dvě minuty povaříme. Hmota nám rychle zhoustne, ihned jí pokryjme piškoty, uhladíme, rozložíme další část piškotů a přelijeme jahodovým těstem a vše ještě jednou zopakujeme. Dort sklepneme, necháme alespoň 8 hodin ztuhnout a proležet v lednici.
Podle velikosti dortové formy máme buď dvě, nebo tři patra piškotů.
Mascarpone smícháme s tvarohem a cukrářským sáčkem ozdobíme dort, poklademe jahodami a lístky máty.
Ohodnoťte tento recept: