Čočková polévka s římským kmínem a slunečnicový chléb

V českých krajích se čočka připravuje především nakyselo, mírně zahuštěná. Ondřej dnes uvařil čočkovou polévku trochu jinak, nezahuštěnou, okořeněnou specifickou chutí římského kmínu, čímž vás všechny zve na výlet do vzdálenějších krajů, do kterých se dostanete vcelku rychle - příprava polévky netrvá déle než 30 minut!
6 porcí
polévka
200 g čočky
300 g cibule
100 g sádla
lžička mletého římského kmínu
1,5 l vody
50 g česneku
sůl
bílý pepř
1. Přes noc namočenou čočku propláchneme a necháme okapat.
2. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji na sádle společně s čočkou a drceným či jemně nasekaným česnekem dozlatova.
3. Přidáme mletý římský kmín, zalijeme vodou mírně osolíme.
4. Provaříme asi 20 minut, jakmile je čočka měkká, ještě dochutíme solí a pepřem.
slunečnicový chléb
1 chléb do formy o velikosti cca 25 x 12 x 8 cm
250 g žitné mouky
250 g hladké mouky výběrové
42 g droždí
1 lžíce krystalového cukru
300 ml teplé vody
50 ml olivového oleje
2 lžíce jablečného octa
100 g slunečnicového semínka
1 lžička soli
mouka na posypání válu
máslo na vymazání formy
1. Droždí rozetřeme se lžící krystalového cukru, do kašičky vlijeme trochu teplé vody, zasypeme dvěmi lžícemi mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek (cca 15 minut).
2. Do kvásku přidáme obě mouky, olivový olej, 2 lžíce jablečného octa, sůl a 2/3 dávky slunečnicového semínka a dobře promícháme. Těsto přendáme na vál, kde ho ručně důkladně prohněteme.
3. Těsto vložíme do vymazané obdélníkové formy a necháme ještě 20–30 minut vykynout. Po vykynutí potřeme slanou vodou, posypeme zbylou třetinou slunečnicového semínka a pečeme podle typu trouby cca 45 minut při 170–180 °C.
Ohodnoťte tento recept: