Kávová jablka v medu se sýrovým toustem

Vskutku nevšedním předkrmem jsou jablka marinovaná v kávovém rozvaru, poté opečená na medovém másle. Zvolíte-li jablíčka navinulé chuti, perfektně se doplňují s chutí medu, koření, nahořklé kávy a aromatické gorgonzoly.
4 porce
4 jablka
20 hřebíčků
750 ml vody a 2 lžíce instantní kávy (nebo odpovídající množství připravené z kávy mleté)
4 lžíce krupicového cukru
1 kousek celé skořice
40 g másla
4 lžíce medu
40 ml calvadosu nebo pálenky
2 malé světlé bagetky
80 g gorgonzoly nebo nivy
Jablka oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Do půlek zapícháme hřebíčky.
V kastrolu přivedeme k varu vodu s kávou, cukrem a skořicí. Do rozvaru vložíme jablka, pět minut povaříme a odstavíme.
V pánvi rozpustíme máslo, přidáme med a jablka, která jsme vyjmuli z kávové marinády, promícháme, zalijeme calvadosem nebo jinou pálenkou a oflambujeme – do naběračky nalijeme pálenku, zapálíme a přelijeme tím jablka.
Veku nakrájíme na špalíčky a poklademe je plátky sýra. V troubě tousty těsně před podáváním krátce zapečeme.
Ohodnoťte tento recept: