Pražský koláč


Výtečný koláč s pudinkovo-smetanou náplní a křupavou žmolenkovou krustou.
2 ks
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
30 g droždí
3 lžíce krupicového cukru
150 ml vlažného mléka
250 ml bílého tučného jogurtu
1 vejce
citronová kůra
4 cl rumu
špetka soli
1 vejce na potření koláče
Drobenka
200 g hrubé mouky
120 g krupicového cukru
2 lžíce skořicového cukru
120 g másla
Krém
200 ml mléka
1 sáček vanilkového cukru
1 vrchovatá lžíce škrobové moučky
3 lžíce moučkového cukru
100 g másla
500 ml 33 % smetany ke šlehání
Mouky prosejeme.
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem, přidáme jogurt, vejce, citronovou kůru, rum a špetku soli, promícháme a vmícháme mouku a vypracujeme hladké polotuhé těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí promícháme.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a vytvoříme z nich dva kulaté koláče, které necháme na plechu ještě 10 až 15 minut kynout. Poté je potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme drobenkou (tu si připravíme tak, že do misky vsypeme mouku, cukry a máslo nakrájené na kostky, změklé při pokojové teplotě; pomocí prstů užmolíme drobenku – žmolenku).
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C dozlatova.
Mezitím si připravíme krém. V troše mléka rozmícháme škrobovou moučku.
Ve zbytku mléka rozpustíme cukry a máslo. Do horké směsi vešleháme mléko se škrobem a za stálého míchání povaříme 2 minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.
Šlehačku ušleháme dotuha a zvolna vmícháme do chladného vanilkového krému.
Koláče po upečení necháme na mřížce vychladnout. Poté je rozřízneme a naplníme krémem.
Ohodnoťte tento recept: