Ovos moles
Jedinečným cukrovím, které vyšlo z klášterních prostor, jsou ovos moles, které jsou spjaté s městem Aveiro. V tomto městě se nacházel řád karmelitek, se kterým jsou ovos moles spojené. Jedná se o sladký krém ze žloutků, který vznikl právě smícháním žloutků, cukru a vody. Tento krém se vkládá do tenkého těsta, které se používá také pro výrobu hostií.
Více na portugalsko-lisabon.webnode.cz
Krém můžete směle použít i k ovocným dezertům či jako náplň do košíčků z listového těsta atp.
Žloutkový krém vyrábíme v tomto poměru:
1 žloutek : 1 lžíce krupicového cukru : 1 lžíce vody
Žloutky propasírujeme přes síto.
Cukr zalijeme vodou a necháme odstát 15 až 20 minut. Poté zahřejeme, když se rozpustí, odstavíme a vmícháme žloutky. Za stálého rychlého míchání opět zahřejeme a na mírném ohni vaříme tak dlouho, až získáme krémovo-medovou konzistenci – krém se táhne, po promíchání vařečkou zůstávají na dně kastrolu cestičky. Necháme odstát 5 hodin a je hotovo.
Ohodnoťte tento recept: