Moučníky a cukroví

Obrácený jablečný koláč

Pozor, správně vyměřte velikost korpusu, ať se nestane nedopatření jako Filipovi. No, nic se neděje, koláč byl i po malé nehodě výtečný.

těsto

100 g másla
špetka soli
75 g moučkového cukru
220 g hladké mouky
2 g prášku do pečiva
1 vejce

náplň

200 g krupicového cukru
100 g másla
1 vanilkový lusk
1,2 kg kyselých jablek

Máslo rozpustíme, odstavíme a metličkou vmícháme moučkový cukr, sůl, mouku s kypřicím práškem. Na závěr vmícháme vejce. Hladké kompaktní těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 1 hodinu v lednici.

Poté je vyválíme do tvaru dna pečicí nádoby (o maličko menší, těsto po upečení trochu nabude), v níž se budou péct jablka.

Těsto vložíme na plech, zlehka na několika místech propícháme vidličkou a upečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova (cca 10 minut).

V pečicí nádobě rozpustíme cukr na karamel, vmícháme máslo, napůl rozkrojený vanilkový lusk a odstavíme.

Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na širší měsíčky (asi na 1/6) a úhledně naskládáme na připravený karamel tak, aby mezi jablky nebyla volná místa.

Vložíme na dno vyhřáté trouby a při 160 °C pečeme 1 hodinu.

Necháme zchladnout, na jablka přiklopíme upečený korpus, opatrně přimáčkneme a obrátíme. Pokud myslíte, že se karamel přilepil na nádobu, stačí před konečnou fází trochu nahřát, poté přiklopit a převrátit.

Ohodnoťte tento recept: 

41 hlasů

Další recepty Celý díl