Maso

Tenké plátky bůčku s hruškovým chutney

Pro milovníky masa je toto jídlo pikantní delikatesou, perfektně padnoucí do sychravých podzimních dnů.

4 porce

500 g libového bůčku bez kůže
50 g sladké chilli omáčky
50 ml oleje
40 g strouhaného čerstvého zázvoru
svazek koriandru
sůl

Chilli omáčku smícháme s olejem, nastrouhaným zázvorem, sekaným koriandrem a solí.

Bůček marinádou důkladně ze všech stran potřeme a necháme, ideálně přes noc, odležet.

Poté vložíme do trouby a pečeme ve vyhřáté troubě na 120 °C asi hodinu. Pečený bůček krájíme na tenké plátky a podáváme s chutney (viz níže).

Hruškové chutney

1 větší cibule
30 ml olivového oleje
špetka šafránu
1 chilli paprička
30 g cukru
2 větší hrušky
100 g dýně hokaido
50 ml bílého vína
1 citron

Veškerou zeleninu a hrušky očistíme a nakrájíme nadrobno.

Na olivovém oleji osmahneme nejprve cibuli dosklovata, vmícháme šafrán, nasekanou chilli papričku, zasypeme cukrem, když zkaramelizuje, zalijeme vínem a citronovou šťávou, vložíme nakrájené hrušky a dýni. Necháme pozvolna rozdusit do povidlové konzistence (v případě potřeby podlijeme vínem), odstavíme a vychladíme.

Chutney můžeme podávat nejen k pečeným masům, ale i k paštikám a sýrům.

Další recepty Celý díl