Polévky

Čočkový krém s vypečenou slaninou a bylinkovými krutony

Tato polévka nemá chybu. Vydatná a lahodná.

6–8 porcí

1 velká cibule
5 stroužků česneku
50 ml olivového oleje
lžíce římského kmínu
250 g oranžové čočky
1,2 l zeleninového vývaru
sůl

vložka do polévky

100 g špeku
100 g řapíkatého celeru
100 g mrkve
100 g petržele
snítka tymiánu
snítka petrželky
2 rohlíky

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme a opečeme na olivovém oleji dosklovata. Přidáme římský kmín a čočku, osmahneme, zalijeme vývarem a vaříme, až je čočka rozvařená. Osolíme a rozmixujeme do krémové konzistence.

Špek nakrájíme na drobné kostičky a dobře vypečeme na pánvi. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou zeleninu a restujeme společně s nadrhnutým tymiánem. V závěru přidáme sekanou petrželku a kostky z rohlíku, které jsme nechali dobře uschnout. Hotovou vložku přidáváme do polévky.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl