Maso

Dušená telecí kýta s jarní zeleninou a kopřivový bulgur se smrži

Moderní pokrm, který má šmrnc. Využívá zcela sezónních surovin a skvěle chutná.

10 porcí

1,5 kg telecí kýty
300 g mrkve
300 g cibule
300 g celeru
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
2 snítky tymiánu
voda
mletý pepř
sůl

Zeleninu nahrubo nakrájíme a osmahneme na oleji dozlatova, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření a pepř) a snítky tymiánu. V základu opečeme osolenou a opepřenou kýtu, podlijeme vodou a dusíme doměkka.

Měkké maso servírujeme na porci bulguru a doplníme jarní zeleninkou.

Kopřivový bulgur se smrži

2 šalotky
olej
500 g bulguru
0,5 l hovězího vývaru
2 hrsti kopřiv
4 ks menších smržů
sůl

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, na ni osmahneme bulgur a postupně zaléváme hovězím vývarem. Vždy, když se vývar odvaří, dolijeme a takto opakujeme, až je bulgur uvařený na skus. Průběžně mícháme. Před dokončením přidáme nasekané kopřivy a nakrájené smrže, podle chuti dosolíme.

Přílohová zelenina

100 g cukety
100 g jarní cibulky
100 g brokolice
100 g fazolových lusků
100 g másla
50 g mladého špenátu

Cuketu a cibulku nakrájíme na drobné kousky. Růžičky brokolice a očištěné fazolové lusky sblanšírujeme (krátce spaříme ve vodě a ihned zchladíme).

Veškerou zeleninku osmahneme krátce na másle, nakonec vmícháme špenát.

Další recepty Celý díl