Krkovice s cuketovým chlupatým knedlíkem a smaženou masovou koulí


Výtečný a na studenta gastronomické školy poměrně složitý pokrm, s nímž se David Procházka v soutěži Sollertia umístil na prvním místě (SOŠ a SOU Čakovice).
6 porcí
1 kg vepřové krkovice bez kosti
mletý pepř
sůl
Krkovici opepříme, osolíme, dobře zabalíme a utáhneme do potravinářské folie. Vložíme do vody horké 68 °C a táhneme hodinu až hodinu a čtvrt (na každé kilo masa je toto přibližná doba).
chlupaté knedlíky s cuketou
140 g vařených brambor ve slupce
260 g syrových brambor
60 g cukety
60 g smetany
1 vejce
80 g hrubé mouky
100 g polohrubé mouky
Vařené i syrové brambory zbavíme slupek a nastrouháme.
Cuketu nakrájíme na drobné kostičky, na pánvi nasucho opečeme, zalijeme smetanou, necháme přejít varem. Přimícháme k nastrouhaným bramborám spolu s vejcem a oběma moukami. Pokud je těsto příliš řídké, ještě přisypeme mouku.
Z těsta pomocí lžíce tvoříme v navlhčené dlani knedlíky, které vkládáme do mírně vroucí vody a vaříme asi 4 minuty.
smažené koule
400 g ořezu z krkovice
200 g parmezánu
100 ml smetany
1 vejce
strouhanka
500 g přepuštěného másla
Ořez z krkovice nameleme, smícháme s nastrouhaným parmezánem, smetanou, osolíme a opepříme. Z masa tvoříme koule, které obalíme v rozkvedlaném vejci a ve strouhance.
Koule smažíme v přepuštěném másle dozlatova.
na podávání
karamelizovaná cibulka s jablkem
cukr
červená cibule
jablko
vinný ocet
V kastrůlku rozpustíme cukr, opečeme klínky cibule a jablko nakrájené na kostičky, zastříkneme octem, necháme odvařit a odstát.
Na talíř servírujeme porci masa, cuketový chlupatý knedlík, smaženou kouli a doplníme karamelizovanou cibulkou s jablkem.
Ohodnoťte tento recept: