Listový větrník plněný džemem z kořenové zeleniny


Efektní pokrm, který můžete připravovat na slano i na sladko. Džem z kořenové zeleniny můžete směle podávat i k sýrům, pečeným masům, použít do jogurtu atp.
2 pláty listového těsta
2 vejce na potření
Džem
500 g mrkve
100 g celeru
200 g petržele
100 g řapíkatého celeru
100 g malých šalotek
500 g cukru
200 ml bílého vína
50 ml koňaku
snítka tymiánu
Zeleninu nakrájíme na malé kostičky. ⅓ cukru zkaramelizujeme v hrnci, přidáme zeleninu, orestujeme, dosypeme zbytek cukru, zalijeme vínem a koňakem, přidáme drhnutý tymián, zavaříme, přiklopíme pokličkou a dusíme 20 minut.
Poté odklopíme a vaříme doměkka, až získáme konzistenci džemu. Necháme vychladit.
Pláty těsta položíme na sebe a podél velkého talíře vykrojíme kola.
První vrstvu těsta vložíme na pečicí papír většího rozměru než je samotné těsto. Potřeme džemem a zakryjeme druhou vrstvou těsta. Do středu lehce vmáčkneme sklenici dnem vzhůru a vytvoříme kolečko. Těsto nožem prokrojíme od okraje kolečka do hvězdice. Každou část zatočíme do tvaru větrníku a potřeme vejcem. Celý větrník přesuneme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180−200 °C 15−20 minut.
Ohodnoťte tento recept: