Maso

Králík na smetaně se šumavským chlebovým knedlíkem

Králík připravený na způsob „svíčkové“, avšak omáčka se nemixuje, zůstávají v ní kousky zeleniny. Výtečný je i chlebový knedlíček s bylinkami.

4 porce

2 králičí stehna
1 hřbet
100 g uzeného špeku (na špikování a do základu)
mletý pepř
sůl
1 mrkev
1 plátek celeru
1 petržel
1 cibule
olej
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce cukru
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
snítka tymiánu, rozmarýnu a petrželky
2 lžíce zavařeného rakytníku nebo brusinek
střik 8 % octa
1 l vývaru
200 ml smetany

Na podávání:
rakytník, brusinky

Porce králíka prošpikujeme špalíčky špeku (použijeme polovinu uvedeného množství), osolíme a opepříme.

Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky, zbytek špeku taktéž.

Kousky masa opečeme na oleji z obou stran a vyjmeme, do výpeku vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, osmahneme dozlatova, vmícháme cibuli a slaninu, opečeme, když je i cibule zlatá, vmícháme plnotučnou hořčici, cukr, koření a nasekané bylinky, 2 lžíce rakytníku, zakápneme octem a zavaříme. Poté do základu vložíme králíka, podlijeme vývarem, aby bylo maso zakryté, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 1,5 hodiny. Na posledních 20 minut odkryjeme.

Po upečení maso vyjmeme a zredukujeme šťávu na hustší omáčkovou konzistenci a zjemníme smetanou.

Podáváme s knedlíkem a lžící rakytníku nebo brusinek.

Chlebový knedlík

600 g chleba Šumava
5 vajec
100 g másla
1 cibule
snítka plocholisté petrželky
200 ml mléka
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl

V pánvi přepustíme máslo, opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, vmícháme nasekané bylinky, na kostičky nakrájený chléb a odstavíme. Vmícháme mléko, žloutky, ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí.

Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ho do těsta.

Na potravinářskou folii navršíme chlebové těsto a zarolujeme do šišky.

Vaříme v páře nebo vodě 25 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

79 hlasů

Další recepty Celý díl