Tvarohový závin s jahodovým coulis s kousky chřestu


Křehký závin doplněný o voňavé jahůdky – málokdo odolá!
300 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
1 lžička soli
2–3 lžíce kvasného 8% octa
5 lžic slunečnicového oleje
asi 100 ml vlažné vody
80 g dětských piškotů
Z prosáté mouky, cukru, soli, octa, oleje a vlažné vody vypracujeme vláčné hladké těsto. Když je těsto zpracované, několikrát s ním bouchneme o vál, abychom z něj dostali přebytečný vzduch. Vložíme do mísy, pomoučíme a necháme 1 hodinu odležet při pokojové teplotě.
Těsto rozdělíme na dvě až tři části a rozválíme na tenké pláty, které posypeme rozemletými dětskými piškoty, potřeme tvarohovou náplní (viz níže), zarolujeme a přemístíme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 30 minut dozlatova, necháme zchladnout.
Porce závinu podáváme s jahodovým coulis, zdobíme lístkem meduňky i máty.
Tvarohová náplň
800 g měkkého tvarohu
4 vanilkové cukry
1 lžíce vanilkového pudinku
Tvaroh smícháme s cukrem a vanilkovým pudinkem. Směsí potíráme plát těsta posypaný rozemletými piškoty.
Jahodové coulis
600 g jahod
100 g cukru
50 ml bílého portského vína
200 g bílého chřestu
Očištěné jahody nakrájíme na čtvrtky. Chřest oškrábeme a nakrájíme.
Do kastrůlku vlijeme portské, přidáme cukr a ¾ dávky jahod, povaříme 5 minut, zchladíme a rozmixujeme.
Do jahodové omáčky vmícháme zbytek jahod a chřest. Podáváme k tvarohovému závinu.
Ohodnoťte tento recept: