Tento pokrm je inspirací tradičním jídlem pocházejícím z Portugalska, Španělska, Brazílie a obvykle se připravuje ze sušené tresky. Thomas tento recept uchopil po svém, dal pokrmu modernější styl vyšší gastronomie. Ovšem na přípravu je i tak velmi jednoduchý.

4 porce
600 g hřbetu z lososa
sůl

Hřbet rozdělíme na 4 porce, osolíme z obou stran a dáme do lednice na 30−40 minut odležet. Poté lososa vyjmeme, položíme na plech spolu s připravenými bylinkovými bramborami (viz níže) a pečeme při 200 °C 10 minut.

Lososa podáváme s níže uvedenými přílohami – paprikovým a rajčatovým pyré, pečeným lilkem, olivovou tapenádou a bramborem.

Paprikové pyré

2 červené papriky
1 větší červená cibule
olivový olej
sůl
cukr
trochu vody

Papriku a cibuli nakrájíme na větší kousky, opečeme na olivovém oleji, po 5 minutách osolíme, vmícháme trošku cukru, zalijeme vodou a 30 minut dusíme, poté rozmixujeme.

Rajčatové pyré

16 ks menších rajčátek
2 šalotky
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
4 lístky šalvěje

Na olivovém oleji opečeme dosklovata na hrubší kusy nakrájenou šalotku a česnek, přidáme na čtvrtky pokrájená rajčátka, snítku šalvěje a dusíme půl hodiny, poté rozmichujeme.

Pečený lilek

4 malé lilky
sůl
olivový olej

Lilek rozkrojíme podélně na půl, rozložíme na alobal, osolíme, zakápneme olivovým olejem a při 150 °C pečeme 15−20 minut.

Olivová tapenáda

černé olivy bez pecek

Olivy rozmixujeme.

Brambory

vařené brambory

bylinky – pažitka, plocholistá petrželka, bazalka

Brambory krájíme na 2 cm silné plátky, rozložíme na plech k lososovi, sypeme nasekanými bylinkami a společně pečeme při 200 °C 10 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl