Baccalao


Tento pokrm je inspirací tradičním jídlem pocházejícím z Portugalska, Španělska, Brazílie a obvykle se připravuje ze sušené tresky. Thomas tento recept uchopil po svém, dal pokrmu modernější styl vyšší gastronomie. Ovšem na přípravu je i tak velmi jednoduchý.
4 porce
600 g hřbetu z lososa
sůl
Hřbet rozdělíme na 4 porce, osolíme z obou stran a dáme do lednice na 30−40 minut odležet. Poté lososa vyjmeme, položíme na plech spolu s připravenými bylinkovými bramborami (viz níže) a pečeme při 200 °C 10 minut.
Lososa podáváme s níže uvedenými přílohami – paprikovým a rajčatovým pyré, pečeným lilkem, olivovou tapenádou a bramborem.
Paprikové pyré
2 červené papriky
1 větší červená cibule
olivový olej
sůl
cukr
trochu vody
Papriku a cibuli nakrájíme na větší kousky, opečeme na olivovém oleji, po 5 minutách osolíme, vmícháme trošku cukru, zalijeme vodou a 30 minut dusíme, poté rozmixujeme.
Rajčatové pyré
16 ks menších rajčátek
2 šalotky
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
4 lístky šalvěje
Na olivovém oleji opečeme dosklovata na hrubší kusy nakrájenou šalotku a česnek, přidáme na čtvrtky pokrájená rajčátka, snítku šalvěje a dusíme půl hodiny, poté rozmichujeme.
Pečený lilek
4 malé lilky
sůl
olivový olej
Lilek rozkrojíme podélně na půl, rozložíme na alobal, osolíme, zakápneme olivovým olejem a při 150 °C pečeme 15−20 minut.
Olivová tapenáda
černé olivy bez pecek
Olivy rozmixujeme.
Brambory
vařené brambory
bylinky – pažitka, plocholistá petrželka, bazalka
Brambory krájíme na 2 cm silné plátky, rozložíme na plech k lososovi, sypeme nasekanými bylinkami a společně pečeme při 200 °C 10 minut.
Ohodnoťte tento recept: