Luštěniny a obiloviny

Pečený kuskus s dýní, červenou řepou a kozím sýrem

Další výtečný vegetariánský pokrm, který je dobré doplnit čerstvým mrkvovým salátkem.

4 porce

600 g vařeného kuskusu (200 g suchého + voda)
50 ml olivového oleje
1 cibule
200 g dýně Hokaido
200 g vařené řepy
1 lžička mleté skořice
100 g sterilované cizrny
2 snítky plocholisté petrželky
2 snítky oregana
100 ml bílého vína
mletý pepř
sůl
150 g kozího sýra
80 g másla

Dýni a řepu nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.

Na olivovém oleji opečeme cibuli dozlatova, přidáme dýni a řepu, osmahneme, vmícháme skořici, cizrnu, nasekanou petrželku, oregano, podlijeme vínem, osolíme, opepříme, odstavíme a vmícháme připravený kuskus a natrhaný kozí sýr.

Zapékací formu vytřeme máslem, naplníme směsí, uhladíme, poklademe zbytkem másla a ve vyhřáté troubě na 160 °C pečeme 30−40 minut.

Mrkvový salát

400 g mrkve
50 g rozinek
4 lžíce cukru
šťáva z jednoho citronu
2 snítky bazalky

Mrkev nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky či nudličky, přidáme rozinky, smícháme s cukrem, citronovou šťávou a sekanou bazalkou.

Další recepty Celý díl