Maso

Kachní roláda plněná hruškami se šípkovou marmeládou

Tento recept nabízí jemné a harmonické souznění chutí, koření, bylinek a jemného alkoholu.

6 porcí

Roláda

1 kachna
1 cibule
40 g kachního sádla
40 g cukru
2 hrušky
1 snítka tymiánu
1 lžička skořice
200 g šípkové marmelády
4 cl koňaku
4 cl bílého portského vína
400 ml bílého vína
mletý pepř
sůl

Bramborové rősti

600 g brambor
2 žloutky
snítka rozmarýnu
mletý pepř
sůl
50 g kachního sádla

Kachnu vykostíme, maso prořežeme a přes folii rozklepeme, osolíme a opepříme.

Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na sádle dozlatova a zasypeme

cukrem, přidáme na drobné kostičky nakrájené hrušky, tymián, skořici, šípkovou marmeládu, zalijeme portským a koňakem. Krátce podusíme a necháme vychladit. ⅔ směsi poklademe kachní plát,

zabalíme a svážeme. Osolíme, vložíme do pekáče, podlijeme vínem a pečeme na 150°−160°C alespoň dvě hodiny. Na konci pečení potřeme roládu zbylou třetinou hruškové směsi a zapečeme dozlatova. Po zapečení odstraníme provázek a nakrájíme na kolečka. Podáváme s přílohou, v našem případě s rősti.

Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme žloutky, nasekaný rozmarýn, osolíme a opepříme. Dobře zamícháme a pečeme na sádle jednotlivé placičky.

Další recepty Celý díl