Svatomartinská husa se zelno-zázvorovým pyré, dýňovým ragú a ořechovým knedlíčkem


Chutě jednotlivých částí tohoto pokrmu se spolu skvěle snoubí, každá vás přitom příjemně překvapí.
1 husa
3 cibule
3 jablka
hřebíček
badyán
kmín
sůl
0,7 l svatomartinského vína
voda na podlití
Huse odřízneme letky křídel a krk, očistíme ji, naporcujeme a osolíme.
Na dno pekáče vložíme odřezky, cibuli, porce husy, jablka nakrájená na kolečka, přidáme koření, osolíme podlijeme svatomartinským vínem a vodou. Pečeme přiklopené 2 hodiny při 180 °C, poté odklopíme a dopečeme na barvu.
Zelno-zázvorové pyré
1 menší hlávka červeného zelí
kousek čerstvého zázvoru
100 g másla
6 lžic krupicového cukru
300 ml portského červeného vína
citronová kůra a šťáva
sůl
Zelí nakrájíme nahrubo, zázvor nadrobno.
V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme cukrem, necháme ho rozpustit, vložíme zázvor a opečeme, poté vmícháme zelí, opět opečeme, zalijeme portským vínem, ochutíme citronovou kůrou a šťávou, zvolna vaříme doměkka. Vařené nahrubo rozmixujeme.
Dýňové ragú
½ dýně Hokkaido
100 g másla
snítka šalvěje
krystalový cukr
citronová šťáva
sůl
Omytou dýni očistíme a nakrájíme na kostky. V pánvi na másle opečeme na nudličky nakrájenou šalvěj, přidáme dýni, opečeme, osladíme, osolíme, zastříkneme citronovou šťávou. Jakmile dýně změkne na skus, je připravená k podávání.
Ořechový knedlíček
500 g starších housek nebo bílý toustový chléb
asi 150 ml mléka
150 g vlašských ořechů
3 žloutky
muškátový oříšek
sůl
100 g hrubé mouky
sníh ze tří bílků
Okraje toustového chleba odkrojíme. Chléb nakrájíme na kostičky, které můžeme v troubě nasucho opéct. Zakápneme mlékem, přidáme žloutky, sůl, nahrubo nalámané ořechy, muškátový oříšek, mouku, zamícháme a vmícháme sníh z bílků. Z těsta tvarujeme koule a vaříme v mírně osolené vodě mírným varem asi 10 minut.
Ohodnoťte tento recept: