Moučníky a cukroví

Domácí baklava

Základem pro přípravu baklavy je tzv. filo těsto. Zde naleznete návod, jak si ho připravit doma.

těsto

450 g hladké mouky
100 ml vlažné vody
2 vejce
2 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
150 g oříšků (pistáciové, lískové, vlašské nebo mandle)
med
200 g másla
hladká mouka na vyválení

K hladké mouce přidáme vodu, vejce, olej, sůl, prášek do pečiva a propracujeme v hladké těsto, které necháme 10 minut odležet.

Těsto rozdělíme na 10 kusů, každý rozválíme dotenka do tvaru zapékací nádoby.

Nádobu vytřeme máslem, oříšky nahrubo nameleme. Do pekáče vkládáme těsto, potřeme přepuštěným máslem, podruhé zopakuje stejně, potřetí přidáme ořechy a med. Takto ještě 2 x zopakujeme a zakryjeme posledním plátem. V pekáči ostrým nožem nakrájíme na šikmé řezy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 25 minut.

Ještě horké zalijeme cukrovým rozvarem.

cukrový rozvar

100 ml vody
100 ml citronové šťávy
kousek celé skořice
200 g krupicového cukru

Uvedené ingredience přivedeme k varu a redukujeme asi 10 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

82 hlasů

Další recepty Celý díl