Maso

Vysoký roštěnec s omáčkou Béarnaise

Dejme si práci s výběrem masa. Dobře vyzrálé maso z dobrého chovu je alfou omegou při přípravě steaků.

4 porce

800 g vyzrálého vysokého roštěnce
drcený černý pepř
olivový olej
snítka tymiánu
sůl

Steaky okořeníme čerstvě drceným černým pepřem, lehce pokapeme olejem. Spolu se snítkou tymiánu opékáme z každé strany 2 minuty, abychom získali stupeň propečení rare (platí pro roštěnou), 3-4 minuty medium. Solíme až na závěr, nejlépe šupinkovou solí, přeléváme omáčkou Béarnaise, doplníme například bramborovými domácími chipsy.

omáčka Béarnaise

2 žloutky
50 ml hovězího vývaru
šťáva z ½ citron
¼ šalotky
mletý bílý nebo zelený pepř
špetka soli
pár kapek estragonového octa
snítka čerstvého estragonu
200 g přepuštěného másla

Všechny suroviny kromě másla smícháme, nad vodní lázní šleháme, postupně přiléváme přepuštěné máslo, až se nám vytvoří omáčková konzistence.

Další recepty Celý díl