Maso

Husí prsa s makovou krustou, dýňovým pyré a bramborovým knedlíkem

Moderní a výtečná úprava husičky dokazuje, že inspirace v kuchyni je nekonečná. Nemusí se jednat o všelijaké gastronomické složitosti. Jde především o správnou kombinaci chuťovou a volbu zpracování – vaření, pečení, opékání… Vyzkoušejte a ochutnejte, je to lahůdka!

4 porce

4 husí prsa
4 větvičky rozmarýnu
4 lžíce lesního medu
50 ml červeného vína
drcené perníkové koření
(hřebíček, skořice, nové koření, badyán, fenykl)
sůl
100 g nemletého máku
50 g husího sádla

Kůži husích prsou nakrojíme na čtverečky, posypeme drceným perníkovým kořením, poklademe větvičkou rozmarýnu. Položíme na čtverec pečícího papíru a zakápneme lžičkou medu a lžičkou vína.

Zabalíme úhledné balíčky a vložíme do trouby na 100°C asi na 15 minut.

Poté vyjmeme, rozbalíme, stranu kůže obalíme v máku a opečeme na sádle jen ze strany kůže.

dýňové pyré

1 dýně Hokaido
3 brambory
2 hvězdičky badyánu
sůl
50 g másla

Omytou dýni (druh Hokaido se nemusí loupat, ostatní druhy ano) nakrájíme na větší kusy, vložíme s bramborami do vody a vaříme společně s badyánem a solí doměkka. Poté scedíme, vyjmeme badyán a rozmixujeme společně s máslem. Případně ještě dosolíme.

bramborové knedlíky

1 kg brambor
2 vejce
1 lžíce mléka
asi 400 g hrubé mouky
3 lžíce dětské krupičky
sůl
30 g husího sádla
hrst plocholisté petrželky

Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka.

Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí.

Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut. Poté zchladíme. Studené nakrájíme na plátky asi 1cm silné a opečeme na sádle. Na konec prohodíme s petrželkou.

šťáva

výpek z husy
1 cibule
1 kostra z husy
1 lžíce hladké mouky
voda
200 ml červeného vína
sůl

Kostru z husy rozebereme na malé kousky. Na výpeku z husy opečeme cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a vložíme kousky kostí. Dobře provaříme alespoň 1 hodinu, scedíme, zalijeme vínem a chvilku povaříme, dochutíme solí.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl