Maso

Hovězí roštěná, bramborové rösti s lanýžem, hovězí jazyk, marinovaný celer, brokolice s čirokem, hovězí glazé

4 porce

800 g hovězího vysokého roštěnce
800 g brambor
1 lanýže
200 g uzeného hovězího jazyka vařeného
1 brokolice
100 g celeru
150 ml hovězího vývaru
50 g špenátu
hrst plocholisté petržele
100 g čiroku
100 g másla
50 ml smetany
šťáva z ½ citronu
4–6 lžic solamylu (škrobové moučky)
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby
cukr dle potřeby
jablečný ocet (podle množství vody)

Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo na struhadle, najemno k nim přistrouháme lanýže, přisypeme solamyl a sůl. To celé promícháme a vložíme do menší, olejem vymazané zapékací misky a dáme do páry na 40 minut nebo do trouby na 90 stupňů.

V hrnci si připravíme rozvar 1:1 voda s jablečným octem. Přidáme cukr a špetku soli a vložíme do rozvaru louhovat celer, který jsme si nastrouhali na jemné plátky.

Hovězí roštěnou si vcelku osolíme a opepříme, zabalíme do fólie a dáme na 50 stupňů na 40 minut do trouby.

Hovězí jazyk si nakrájíme na velmi drobné kostičky.

Brokolici naporcujeme na růžičky a ty krátce spaříme ve vroucí vodě a rychle zchladíme. Středy brokolice nakrájíme nadrobno, uvaříme ve slané vodě a uděláme si z nich brokolicové pyré – rozmixujeme společně se špenátem, plocholistou petrželí, šťávou z citronu, smetanou a trochou másla.

Hovězí vývar svaříme, přidáme máslo, zašleháme a trochu osolíme. Tím máme hotové hovězí glazé.

Na pánvi rozpálíme olej a vsypeme čirok, krátce osmažíme do vypuknutí.

Hovězí roštěnou po upečení vyndáme, osušíme a zprudka vcelku opečeme na pánvi ze všech stran. Přihodíme máslo a několikrát maso poléváme výpekem.

Opečené brambory vyklopíme a necháme zchladit, nakrájíme na menší kusy, které ještě opečeme na pánvi a jdeme servírovat.

Růžičku brokolice namočíme v pyré a upraženém čiroku. Nakrájený jazyk promícháme s hovězím glazé. Na talíř klademe marinovaný celer, opepřené rösti, plátky hovězí roštěné a vše zakápneme hovězím glazé.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl