Dušená vepřová plec na pivu se žampiony
Pivo je vděčnou ingrediencí. K dochucování jídel používáme 10−11° piva, která jsou méně hořká než 12°.
6−8 porcí
1 kg vepřové plece bez kosti
2 cibule
slunečnicový olej
400 g žampionů
3 dl světlého ležáku 10−11°
voda
drcený kmín
špetka chilli
špetka přísady do jídel
mletá sladká paprika
2 plátky celozrnného žitného chleba
4 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
zakysaná smetana
plocholistá petrželka
Vepřovou plec nakrájíme na větší kostky, pokmínujeme, ochutíme chilli a přísadou do jídel.
Na kostičky nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dosklovata, přidáme špetku kmínu. Když má cibule zlatavou barvu, vložíme ochucené maso, které dobře opečeme, přidáme nakrájené žampiony, opečeme, vše zaprášíme paprikou, osmahneme, podlijeme pivem, vodou, osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka. Během vaření občas promícháme, případně podlijeme vodou.
Ke konci vaření přidáme nalámaný chléb, provaříme, ochutíme mletým pepřem, solí a drceným česnekem.
Porce zdobíme zakysanou smetanou, sypeme petrželkou, podáváme s chlebem.
Ohodnoťte tento recept: