Maso

Krůtí roláda s povidly, sušenými švestkami a vlašskými ořechy

Křehkému krůtímu masu velmi sluší povidlová náplň plná ořechů, ochucená exotickým kořením a špetkou chilli.

4 porce

800 g krůtích prsou
100 g jader vlašských ořechů
100 g sušených švestek
200 g švestkových povidel
voda podle potřeby
sušený tymián
drcený hřebíček
mletá skořice
špetka chilli
sůl
80 g přepuštěného másla
3−4 ks celé skořice
voda na podlití
cognac nebo brandy

Příloha
opečené brambory s petrželkou

Krůtí prsa nařízneme podélně tak, aby vznikl plát a přes fólii jej naklepeme a osolíme.

Nahrubo nasekané ořechy a pokrájené švestky smícháme s povidly, popřípadě trochu naředíme vodou, ochutíme tymiánem, hřebíčkem, skořicí a chilli.

Náplní potřeme plát masa, ne až ke kraji, aby nám při balení náplň nevytékala, zavineme a svážeme provázkem.

Na pekáčku na přepuštěném másle opečeme roládu ze všech stran, přidáme kousky celé skořice, podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 45 minut.

Z upečené rolády odstraníme provázek a nakrájíme ji na plátky. Vypečenou šťávu od rolády slijeme do pánve a se střikem cognacu zredukujeme, poté vložíme porce rolády, ještě zastříkneme cognacem a oflambujeme. Podáváme s opečenými brambůrky s petrželkou.

Další recepty Celý díl