Maso

Pavlišovský řízek, dýňové zelí a knedlíkové noky

Řízek

800 g kuřecích stehenních řízků
200 g hladké mouky
200 g strouhanky
3 vejce
svazek plocholisté petrželky
sůl
sádlo na smažení

Plocholistou petržel nasekáme najemno a utřeme se solí a touto směsí potřeme stehenní řízky. Maso poté obalujeme v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce a strouhanka). Řízky smažíme ve vysoké vrstvě rozpuštěného sádla dozlatova.

Dýňové zelí

1 ks dýně Hokkaido
1 lžíci vinného octu
1 lžíci medu
2 cibule
1 lžíci sádla
250 ml černého piva
sůl

Cibuli nakrájíme najemno. Dýni vydlabeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém nejdříve orestujeme cibuli dosklovata, pak přidáme dýni a zalijeme černým pivem, vinným octem, dochutíme medem a lehce osolíme. Dýňové zelí povaříme asi 10 minut, dokud se tekutiny neodpaří.

Knedlíkové noky

500 g hrubé mouky
½ kostičky droždí
2 lžíce cukru
2 stonky jarní cibulky
1 lžíci sádla
¼ l mléka
1 celé vejce + 2 žloutky
2 bílé housky
sůl

Housky nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na kolečka a mléko lehce zahřejeme. Do mísy rozdrobíme půlku kostky droždí, které rozmícháme s cukrem. Poté vlijeme vlažné mléko, přidáme celé vejce, jarní cibulku, mouku, pokrájenou housku a důkladně promícháme. Těsto necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě.

Po vykynutí z těsta pomocí polévkové lžíce vykrajujeme noky, které vaříme v osolené vroucí vodě 10 – 15 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

21 hlasů

Další recepty Celý díl