Tvarohové knedlíčky plněné švestkami, vařené v mléce, mák s cukrem, kefírová zmrzlina


knedlíčky
200 g hladké mouky
250 g tučného tvarohu
60 g žloutků
1 g soli
14 švestek
0,5 l mléka na vaření
50 g másla
100 g krystalového cukru
20 g moučkového cukru
100 g mletého máku
máta na ozdobu
zmrzlina
V míse zamícháme tvaroh, hladkou mouku a vaječné žloutky.
Podle konzistence tvarohu přidáváme mouku, aby vzniklo hladké těsto. Necháme odpočinout v chladu a mezitím zbavíme švestky pecek. Do rozpůlené švestky dáme trochu cukru a uzavřeme druhou půlkou.
Do hrnce vlijeme mléko, přidáme máslo a cukr, a dáme vařit.
Vezmeme si těsto a vykrájíme cca 40 g kuličky (podle velikosti švestek i větší). Z kuliček vytvoříme placičku, do níž zabalíme připravené švestky.
Vkládáme do vroucího mléka, zeslabíme plamem a necháme vařit, po chvíli zamícháme, aby se knedlíčky nepřichytily ke dnu, a vaříme cca 5 minut. Uvařené vyndáme do hlubokého talíře, přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme mletým mákem s moučkovým cukrem. Ozdobíme plátky čerstvých švestek, mátou, a na závěr přidáme zmrzlinu.
Ohodnoťte tento recept: