Houby

Domácí bramborové noky s houbami, tymiánem a smetanou, zdobené sušeným hovězím masem

bramborové noky

250 g brambor
300 g hladké mouky
2 vejce
sůl 0,001kg

omáčka

200 g hub (mražené nebo čerstvé hříbky, hlíva)
100 g cibule (bílé nebo šalotky)
200 ml 31% smetany
4 cl bílého vína
3 cl olivového oleje
3 g čerstvého tymiánu
10 g plocholisté petržele
70 g sušeného hovězího masa (krájené natenko)
tymián a bylinky na ozdobu

Uvařené brambory oloupeme, necháme vystydnout, a nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, kam přidáme mouku, vejce a sůl. (Podle kvality brambor se množství mouky může o trochu lišit, přidejte podle potřeby.) Připravíme si kompaktní těsto, ze kterého jdou vykrajovat noky.

Do hrnce dáme vařit přiměřené množství osolené vody. Noky si dáváme na pomoučený talíř,

ze kterého lehce sklouznou do vroucí vody. Zeslabíme var, občas zamícháme, a když noky vyplavou, vyndáme je cedníkem do nádoby a mírně promastíme.

Cibulku nakrájíme najemno, do rozpálené pánve nalijeme olej, přidáme cibulku a restujeme dosklovata. Potom přidáme připravené houby a orestujeme, přihodíme kousek čerstvého tymiánu, podlijeme vínem, necháme svařit a nalijeme smetanu. Až začne bublat, přidáme bramborové nočky a prohřejeme. Dochutíme solí a čerstvým pepřem, přidáme sekanou petrželku.

Nakrájíme si sušené hovězí na velmi tenké plátky. Do hlubokého talíře vložíme porci noků s houbami, poklademe nahoru na rozvonění sušené hovězí a přidáme čerstvou bylinku na dekoraci.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl