Citronový koláč s kiwi


Na tenký proužek hutného korpusu ze špaldové mouky a ovesných vloček je navršena dohladka vyšlehaná tvarohová hmota s vejci, agar-agarem (na zahuštění a uchování tvaru), ochucená citronovou šťávou a kůrou. Rozkošné je koláč ozdobit krásně zeleným a svěžím kiwi. Ovšem můžete zvolit i jiné sezónní ovoce.
8−10 porcí
Korpus (do formy o průměru 26 cm)
100 g másla
150 g špaldové jemně mleté mouky
50 g ovesných vloček jemných nebo mixovaných
2 lžíce třtinového cukru
½ lžičky soli
Z másla změklého při pokojové teplotě, mouky ovesných vloček, třtinového cukru a soli zpracujeme těsto, necháme půl hodiny odležet a vyplníme jím dno formy vyložené pečicím papírem, dobře umáčkneme, dáme při 170 °C předpéct na 10 minut.
Tvarohová náplň
500 g měkkého tučného tvarohu
6 lžic třtinového cukru
2 lžičky agar-agaru
kůra z jednoho citronu
1 dl citronové šťávy
3 vejce
Měkký tvaroh vyšleháme s cukrem, agar-agarem, citronovou kůrou a šťávou a vejci dohladka. Tvarohovou směs nalijeme na předpečený korpus a dopečeme při 170 °C ještě asi 35 minut.
Na ozdobu
2−3 kiwi
2,5 g agar-agaru
2 dl vody
0,5 dl citronové šťávy
cukr podle chuti
Na hotový a zchladlý moučník naskládáme kolečka kiwi a zalijeme připraveným agar-agarem.
Agar-agar přidáme do kastrůlku s vodou a citronovou šťávou, minutu povaříme. Odstavíme a za stálého míchání necháme prochladnout a vlažný nalijeme na dort. Necháme ztuhnout a uchováme v lednici.
Ohodnoťte tento recept: