Moučníky a cukroví

Citronový koláč s kiwi

Na tenký proužek hutného korpusu ze špaldové mouky a ovesných vloček je navršena dohladka vyšlehaná tvarohová hmota s vejci, agar-agarem (na zahuštění a uchování tvaru), ochucená citronovou šťávou a kůrou. Rozkošné je koláč ozdobit krásně zeleným a svěžím kiwi. Ovšem můžete zvolit i jiné sezónní ovoce.

8−10 porcí

Korpus (do formy o průměru 26 cm)

100 g másla
150 g špaldové jemně mleté mouky
50 g ovesných vloček jemných nebo mixovaných
2 lžíce třtinového cukru
½ lžičky soli

Z másla změklého při pokojové teplotě, mouky ovesných vloček, třtinového cukru a soli zpracujeme těsto, necháme půl hodiny odležet a vyplníme jím dno formy vyložené pečicím papírem, dobře umáčkneme, dáme při 170 °C předpéct na 10 minut.

Tvarohová náplň

500 g měkkého tučného tvarohu
6 lžic třtinového cukru
2 lžičky agar-agaru
kůra z jednoho citronu
1 dl citronové šťávy
3 vejce

Měkký tvaroh vyšleháme s cukrem, agar-agarem, citronovou kůrou a šťávou a vejci dohladka. Tvarohovou směs nalijeme na předpečený korpus a dopečeme při 170 °C ještě asi 35 minut.

Na ozdobu

2−3 kiwi
2,5 g agar-agaru
2 dl vody
0,5 dl citronové šťávy
cukr podle chuti

Na hotový a zchladlý moučník naskládáme kolečka kiwi a zalijeme připraveným agar-agarem.

Agar-agar přidáme do kastrůlku s vodou a citronovou šťávou, minutu povaříme. Odstavíme a za stálého míchání necháme prochladnout a vlažný nalijeme na dort. Necháme ztuhnout a uchováme v lednici.

Ohodnoťte tento recept: 

57 hlasů

Další recepty Celý díl