Polévky
Dýňová polévka s bylinkami a uzeným lososem


Dýně, od podzimu uskladněné, jsou vděčnou surovinou pro přípravu kompotů, omáček a polévek. Jemný dýňový krém skvěle doplní kousky výrazného uzeného lososa a sladkokyselý balsamikový ocet.
4 porce
300 g očištěné dýně
200 g očištěných brambor typu B nebo C
asi 1 l vody
2 dl smetany ke šlehání
hrst bylinek (petrželka, tymián, bazalka),
balsamikový ocet
mletý pepř
sůl
100 g uzeného lososa
Oloupeme dýni a brambory, z dýně odstraníme semínka. Dýni a brambory nakrájíme na malé kostičky a uvaříme ve vodě doměkka. Přilijeme smetanu ke šlehání a rozmixujeme na jemné pyré.
Polévku ochutíme sekanými bylinkami, pepřem, solí a balsamikovým octem, nalijeme do předehřátých talířů a podáváme s kousky uzeného lososa.
Ohodnoťte tento recept:
55 hlasů