Fideua je typický pokrm pro Katalánsko. Je to pánev plná nudlí s rozličnou ingrediencí, zeleninou, kuřecím masem nebo mořskými plody. Mořské plody jsou nejtradičnějším doplňkem.

4 porce

500 g olihní (neboli kalamáry, angl. squid)
12 tygřích krevet
olivový olej
1 nastrouhaná cibule
2 nastrouhaná rajčata
4 stroužky česneku
asi 1 litr silného rybího vývaru
300 g tenkých nudlí

na podávání − allioli česneková majonéza

1 vejce
asi 150 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
sůl

V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme a opečeme krevety, vyjmeme, osmahneme olihně, vyjmeme, poté opečeme nastrouhanou cibuli. Během opékání můžeme přidat trochu oleje, je-li třeba. Na cibuli vlijeme nastrouhaná rajčata a asi 10 minut restujeme, vmícháme nahrubo nasekaný česnek, osmahneme, lehce vmícháme suché nevařené nudle, zalijeme vývarem, vložíme zpět krevety a olihně a zavaříme, až jsou nudle hotové.

Fideua se podává s česnekovou majonézou. V úzké nádobě rozmixujeme pomocí ponorného mixéru celé vejce s olivovým olejem, česnekem a trochou soli. S nádobou při mixování netřeseme.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl