Světoví vinaři v pěstitelských oblastech, tentokrát v proměnlivé krajině Pyrenejského poloostrova (2006). Režie J. Hykl

Litujeme, ale pořad není v iVysílání dostupný
Video není k dispozici

Vinařství v Centrálním Španělsku se rozvíjí především v oblastech kolem starobylých významných měst Toledo, Segovia a Valladolid. Region La Mancha patří, co se týče rozlohy vinic, k největším na světě a rozsah zdejší produkce zahrnuje škálu od ovocných vín pro každou příležitost ke špičkovým vínům, při jejichž výrobě se využívá experimentálních technik či zajímavých klonů. La Mancha proslula jak modrými odrůdami, mezi nimiž dominuje typicky španělské Tempranillo, zde zvané Cencibel, tak odrůdami bílými jako Airén, Macabeo či Viura. V okolních provinciích se víno pěstuje především v úrodném údolí španělského veletoku Duero se specifickými klimatickými podmínkami. Zimy jsou zde chladné a léta horká, teploty jsou výrazně rozdílné mezi dnem a nocí, což podporuje dobré zrání hroznů s vynikající aciditou. Region Ribera de Duero svědčí především aromatickým červeným a růžovým vínům, převážně z odrůdy Tinto Fino.

Kraj La Mancha je největší jednotlivou vinařskou apelací na světě. Rozkládá se na ploše více než 30 000 km2, na které se nachází téměř 192 000 hektarů vinic. Silná vinařská tradice, která zde existuje již staletí, byla vždy odrazem skvělých přírodních podmínek, které místnímu vínu dovolují dozrát do skutečně prvotřídní podoby. Jméno La Mancha pochází z arabského „manxa“, což znamená suchá země, i když se někteří historikové a jazykovědci přiklánějí k označení „La Más Ancha“, což značí „nejširší“. Oba tyto významy výstižně popisují tento přírodně velmi zajímavý kraj.

Celá oblast leží v nadmořské výšce, která kolísá mezi 490 a 700 m n. m. Půdní charakter, který se vyznačuje směsí červenohnědé hlíny a písku, je poměrně chudý na organický život, ale za to bohatý na vápenec a křídu. Pro život révy je důležité vápenité podloží, které musí být často narušováno, aby bylo možné kořeny vinných keřů nechat rozvíjet. Lamančské nížiny mají kontinentální podnebí, přičemž zde dominují velmi studené zimy a silně vyprahlá léta. Oblast je to poměrně suchá, protože možná vláha je z geografického hlediska zadržována horskými masívy. V 70. a 80. letech 20. století došlo v regionu k nárůstu vinařské produkce. Řada kooperativ zmodernizovala své zpracovatelské technologie.

Stopáž27 minut
Rok výroby 2005
 ST
ŽánrDokument