Pochoutky pro ryby
podle Pavla Tomiho

Pavel tentokrát vařil z hotových přípravků rostlinného i živočišného původu – běžně dostupných v prodejnách pro rybáře.

doporučuje:
na jaře chytat na sladké příchutě (ovocné, čokoládové apod.)na podzim chytat na slané příchutě (maso, ryby, mušle)

Tak to zkuste a uvidíte, třeba přijdete na jiné varianty.

Pelety pro sumce
smícháme několik směsí – všechny koupíme v rybářských potřebách:

350 g suché směsi
150 g rybí moučky
50 g mletých mušlí
50 g extraktu z jater
100 g lososové moučky
2 dcl výtažku z jater
přidáme: 2 stroužky česneku (Pavlova specialita)
4 vejce
1-2 dcl oleje

Vymícháme těsto, vyválíme hady, uhněteme větší kuličky, vhodíme do vařící vody a čekáme až vyplavou, vyndáme, sušíme při normální teplotě (nikoli na topení či v troubě, popraskaly by)
a co sumci nespotřebují ihned, můžeme zmrazit

Boilies
existuje spousta receptů a každý rybář přísahá, že ten jeho je ten nejlepší

1. boilies na sladký způsob
Prý je to pochoutka pro kapry.
základem tohoto receptu (a některých dalších) je suchá směs:

50 % tvoří kasein
10-20 % lactalbulmin
10-15 % sušená syrovátka
15 % gluten
tady přidáme 10 % sojové moučky
(u jiných receptů to bývá moučka rybí)

a teď už mícháme:
500 g suché směsi - dobře prosáté, bez hrudek
6 vajec
10-15 ml olivového oleje
10 ml sladidla
20 ml koncentrátu MULTIMINO
10 ml aromatu, esence - např.jahoda, broskev
2 g BETAINE HCL

po důkladném promíchání necháme těsto odležet
vyválíme kuličky
povaříme maximálně 1 minutu
necháme vychladnout a oschnout

A když nemáte moc času měřit,vážit,prosívat
zkuste si:

2. boilies z frolíků

umeleme na masovém strojku psí potravu, které se říká frolík
přidáme vejce, aby vzniklo tužší těsto
vyválíme kuličky
krátce povaříme
necháme vychladnout a oschnout

Ať rybám chutná !